Rekreasyon bölümü 2. sınıf öğrencisi olarak zevkle okuduğum bu bölüm hiç ummadığım bir anda karşıma çıktı. İlk başta anlamını hiç duymadığım bir kelime olan rekreasyon, daha sonra rekreasyon bölümünü araştırdıkça seveceğim kanısına vardım ve bu alanda öğrenim görmeyi tercih ettim.
Rekrasyon bölümü, Rekreasyon programlarını uygulayabilecek şekilde genel kültür, alan bilgisi, yöneticilik, bedensel yeterlilik açısından yeterli, eğiticilik gibi açılardan kendisini geliştiren, alanında uzman bireyler yetiştirmektir.Öncelikli amacı hareketsizliği önlemek, spor ve açık alan etkinliklerini yaşatan, insanların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine katkı sağlamaktır. İş olanakları oldukça geniştir ve genel olarak eğlenceli iş olanakları sunar. Rekreasyon bölümünden mezun olan öğrenciler, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Belediyeler, Spor Merkezleri, Turizm Sektörü, Üniversiteler ve Fabrikaların spor tesisleri ve spor yönetimi gibi birçok alanda çalışabilmektedirler.
Başlıklar
Rekreasyon Bölümü Olan Üniversiteler
Üniversiteler ÖSYM tercihine göre ve Özel Yetenek Sınavına göre rekreasyon bölümlerine öğrenci almaktadır.
İlk olarak ÖSYM tercihine göre öğrenci kabul eden üniversitelere ve taban-tavan puanlarına bakalım:
[table id=3 /]
Şimdi ise Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden üniversiteleri listeyelim:
[table id=4 /]
Rekreasyon Bölümü İş Olanakları,İmkanları,Alanlar
Ben rekreasyon bölümünü araştırırken karşıma aşağıdaki alanlarda iş imkanları çıkmıştı:
- Eğlence-Aktivite Yönetimi
- Su Sporları Aktivite Liderliği
- Kara Sporları Aktivite Liderliği
- Sosyo-Kültürel Aktivite Liderliği (Halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi vb.)
- Sağlık Turizmi Tesislerinde Aktivite Liderliği
- Terapi Merkezleri
- Rehberlik Merkezleri
- Oteller
- Spor Klüpleri
- Çocuk rekreasyon aktiviteleri
- Ayrıca devletin çeşitli kuruluşları:
- Belediyeler
- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü
- Üniversiteler
- Çeşitli özel şirketler
Aynı zamanda özel otellerde çocukları ve misafirleri eğlendirmek için de çalışabiliyormuşuz. Bunun ismine de animatör deniliyor.
Rekreasyon Bölümü Tecrübem
Üniversiteye giden bir öğrenci kardeşiniz olarak, okuduğum bölüm hakkında anılarımı ve gerektiği yerlerde de bölümümle alakalı bilgileri sizlere aktarmak istedim.
Ben Elazığ Fırat Üniversitesinde beden eğitim öğretmenliğinin bir alt dalı olan rekreasyon bölümü öğrencisiyim. Bu bölümü kazanmak, iki senemi alsa da gerçekten buralara geldiğim için çok mutluyum.
Rekreasyon bölümünü kazanmak için iki senelik bir üniversiteye hazırlık sürecim oldu. Daha sonra yetenek sınavlarına girerek sonunda istediğim bölümü kazanmıştım.
Ayrıca rekreasyon bölümünü okuduğumuz için de, bize formasyon vereceklerdi ve bu sayede beden eğitimi öğretmeni olarak da mezun olabilecektik.
Üniversiteye hazırlık dönemimden bu yana rekreasyon bölümünü kazanmayı hedefliyordum ve başımdan türlü türlü komiklikler ve zorluklar geçti.
Bir yandan bölümün geleceğinin olmadığını söyleyen babam, sürekli hukuk okumam adına beni zor durumda bırakıyordu. Lakin annem öyle değildi ve okuyacağım bölümü severek okumamı istiyordu ve her zaman arkamda duruyordu.
Aldığım Dersler
Rekreasyon bölümünü kazanmıştım ve okulumun ilk gününde herhangi bir ders olmayacağını söylediler. Liseye yeni başladığımızda hatırlarsınız, ilk günde kitapları almaya giderdik. Üniversitede bu hataya düşmeyin çünkü defter kitap falan verilmiyor.
Üniversitede bir kitap almanız gerekirse hocanız zaten sınıfa girerek size almanız gerektiği kitabın ismini ve kitabı nerede bulabileceğinizi söylüyor.
Rekreasyon bölümünü anlatacak olursam da, kesinlikle eğlenceli ve dolu dolu bir bölüm olduğunu söyleyebilirim.
Okulu kazandığımın ikinci haftasında kayak öğretim yöntemleri, halk oyunları ve buna benzer dersler olduğunu gördüm.
Bu derslerin hangi amaçla olduğunu başlarda anlamasam da sonradan gerçekten bölümün ve derslerin faydasını görmeye başladım. Bu bölümün amacı bizlere sporla ilgili yeni şeyler katmaktı.
Peki halk oyunları dersinde ne yapacaktık? İşte ben de bunu merak etmeye başlamıştım.
Uygulamalı Dersler : Kamp, Kayak, Su Sporları
Arkadaşlar neredeyse hiçbir zaman sınıfta durmuyorduk. Yani teorik bir ders yok, tamamen uygulamalı dersler oluyordu.
Kamp, kayak, su sporları ve çeşitli dersler derken şehir şehir gezmeye ve yeni şeyler öğrenmeye başladık.
İlk önce kayak dersi için kayak merkezine gitmiş, iki gün konaklamış ve kaymayı tamamen öğrenmiştik.
Ayrıca beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük bölümü okuyan arkadaşlar daha fazla teorik ders görürken, biz de 4 sene sonunda formasyon alarak onlar gibi mezun olacaktık. Bu konuda fazlasıyla avantajlıydık.
Bölümümüzde ve sınıfımızda halk oyunları eğitmenleri de varmış. Durum böyle olunca dersin hocası, onlardan bizlere yardımcı olmalarını rica etmiş.
Biz de hiç halay ve halk oyunları bilmeyen insanlarız. Yavaş yavaş çalışmalara başladık ve kendimize iki oyun seçtik. Hem vize hem de final sınavında yeni şeyler katarak oyunlarımızı oynadık. Derslerin böyle olduğunu görünce ben de ilerleyen yıllardaki ders programlarına bakmak istedim. İnsan gerçekten merak ediyor, ilerleyen yıllarda neler olacaktı?
Bölümle İlgili Yorumlarım
Şuan Rekreasyon bölümünün henüz ikinci sınıfındayım. İlk seneden bu yana derslerim hakkında herhangi bir memnuniyetsizlik yaşamadım.
Rekreasyon bölümünün asıl amacı ise organizasyon oluşturmakmış. Daha sonradan öz güvenimiz yerine gelince bunu öğrendik.
Aslında öz güven kazanmamızın tek yöntemi bu bölümü okumakmış. Çünkü onlarca insanın içerisinde halk oyunları sınavına giriyorsunuz, çeşitli aktiviteler yapıyorsunuz ve zamanla bu duruma alışarak üstünüzdeki çekingenliği sonsuza kadar atabiliyorsunuz.
Kısacası öz güven kazanabileceğiniz, zevkle okuyabileceğiniz eğlenceli bir bölüm olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda bölümün 4 yıllık olduğunu ve 4 yıl sonunda formasyon hakkı kazanarak beden eğitimi öğretmeni olarak mezun olabileceğinizi de belirtebilirim. Eğer bu bölümü okumak isteyen arkadaşlarımız varsa, şiddetle önerebilirim. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
merhaba ben rekreasyon bölümünü araştırıyorum ve çok sevdim gitmek istiyorum ama bir sorum var ben şimdiye kadar hiç bi spor dalında aktif olmadım anladığım kadarıyla rekreasyon bölümünden spora çok ağırlık veriliyor ve yüzme dersleri var. hiç spor yapmamış olmam ve yüzme bilmemem sorun yaratır mı? bir de bazı üniversiteler tyt-özel yetenekle alırken bazıları tyt-ayt ile alıyor ben tyt-ayt ile gitmek istiyorum özel yetenek testlerinde sağlık kontrolü de oluyor mu ben gözlük kullanıyorum 7.25 derece miyopum bu da bir sorun olur mu bu bölümü okumam için? şimdiden cevabınız için teşekkürler.
Merhaba,
TYT-AYT ile alan bölümlerde spor yapmamış olmanız ve yüzme bilmiyor olmanız herhangi bir sorun yaratmaz. Özel yetenek sınavları ile alan yerlerde sorun olabilir. Çünkü özel yetenek sınavlarında sizin kondisyon vs. durumunuza bakılır.
Aynı şekilde TYT-AYT ile yerleşirseniz gözlük kullanmanızda sorun yaratmaz diye düşünüyorum. Çünkü Rekreasyon bölümü Beden Eğitimi gibi tamamen spor üzerine kurulu bir bölüm değil. Rekreasyon bölümünün amacı insanların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine katkı sağlamaktır. Bunun içinde etkinlikler, organizasyon düzenler, bunların içinde yer alır.
Ancak kesin cevap için üniversiteye danışmanız daha iyi olur.
teşekkür ederim
bu bölüm çok hoşuma gitti aslında astımım var ama yinede gitmek istiyorum tek düşündüğüm iş imkanları ingilizce sıkıntım var ciddi oranda ingilizce olmadan bu bölümde gelecek var mı çünkü turizm işin içinde oteller tatil yerleri falan hep turist dolu gerçekçi bir şekilde cevabınızı bekliyorum teşekkürler