Eylül ayının gelmesiyle beraber okul kayıtları hız kazanmaktadır. Okul kayıt döneminde en sık karşılaşılan sorunların başında okul kayıt parası gelmektedir. Okullarda kayıt parasının birçok eğitim kurumunda alındığı bilinmektedir. Bilhassa veliler, kendilerinden okul kayıt parası isteyen okullara karşı ne yapacaklarını bilemezler. Birçok okulda zorunlu bağış adı altında velilerden para talep edilmesi mümkün olmaktadır.
Okul kayıt parası probleminin bilhassa 4+4+4 eğitim sisteminin uygulanmasından sonra piyasaya çıktığından bahsedilebilir. Bu eğitim sisteminin uygulanmasının ardından okulların ödeneksiz kalması; idarecilerin okul kayıt parası almasına sebep olmaktadır. Okul altyapısının ve fiziki imkanlarının düzeltilmesi noktasında idarecilerin kendi imkanlarını kullanması söz konusudur. Ancak, okulun kendi imkanlarının yetersiz kalmasından dolayı velilerden zorunlu bağış adı altında para talep edilmektedir.
Devlet Okullarında Kayıt Parası
Okullarda kayıt parasının yasal olup olmadığına dair tartışmalara son noktayı Meb kayıt parası genelgesi koymaktadır. Söz konusu genelgede ilköğretimin zorunlu olduğu ve devlet okullarında parasız olduğu vurgusu yapılmıştır.
Buna ek olarak, okul aile birliklerinin veya herhangi bir kurumun velileri kayıt parası adı altında bağış yapmaya zorunlu tutması mümkün değildir.
Söz konusu genelgede okul aile birliklerinin hesabına para yatırılması kesinlikle yasaklanmıştır. Öğrenci kayıt ve kabul başta olmak üzere diploma verilmesi gibi konularda velilerden para talep edilmesi mümkün değildir. Meb kayıt parası genelgesine aykırı hareket eden okul idarecileri hakkında yasal işlemlerin başlatılması söz konusu olacaktır.
Çocuklarını okula kaydettirmek isteyen veliler, kayıt parasını ödemedikleri takdirde çocuklarının okula alınmayacağı endişesini taşımaktadırlar. Ancak, velilerin devlet okullarında para ödemesi gibi bir zorunluluğu asla yoktur. Kendilerinden ısrarla ilkokul kayıtlarında para istenen velilerin çareyi şikayet etmekte bulması doğaldır.
Nereye Şikayet Edilirim?
Kayıt parası istenen velilerin durumu anlattıkları dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve valiliğe elden iletmesi gerekecektir. Ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne BİMER numarası üzerinden ulaşarak durum hakkında şikayet yapılabilir. Buna ek olarak, isteyen velilerin yalnızca gönüllülük esasına bağlı olarak para ödemesi söz konusudur.
Kendilerinden para istenen velilerin okul kayıt parası şikayet etmek adına BİMER, CİMER, ALO 147 gibi iletişim kanallarıyla İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayette bulunması söz konusu olmaktadır.
Okul Öncesi (Anaokulu) Kayıt Parası
Anaokulu kayıt parası için ise durum farklı olmaktadır. Anaokulu ve ana sınıfı zorunlu olmadığından dolayı velilerin çocuklarını kayıt ettirmek için aidat ödemesi gerekir. Velilerin belirlenmiş olan aidatı her ay ödemesi zorunlu tutulmaktadır. Ancak, aidatı ödemek için uygun ekonomik duruma sahip olmayan velilerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurarak aidat konusunda yardım alması söz konusu olmaktadır.
Sonuç olarak, anaokulu dışında velilerin ilköğretim kayıtları için herhangi bir kayıt parası ödemesine gerek yoktur. Bu durum, Meb kayıt parası genelgesi tarafından garanti altına alınmıştır. MEB; ilkokul kayıtlarında merkezi yerleştirme sistemini kullanmaktadır.