Nişantaşı Üniversitesi 4. sınıf öğrencisi Yılmaz Y.’nin Nişantaşı Üniversitesi ücretlerini,burs imkanlarını, kampüsteki sosyal olanakları, aldığı dersleri, eğitim sistemini ve genel olarak Nişantaşı Üniversitesi’ni değerlendirdiği tecrübe yazısını okuyalım:
Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Tecrübem
Üniversite’ye Hazırlık Sürecim ve Bölüm Seçimim
Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben meslek lisesi bilişim teknolojileri mezunu bir bireyim. Mezun olduktan sonra kesinlikle bölümüm ile alakalı olarak bir okula yerleşmeyi planlıyordum.
Nitekim ilk sene üniversiteye giriş sınavına girdikten sonra meslek lisesinde son sınıfta staj yaparken sınava hazırlanma fırsatım hiç olmadı. Ancak yine de sınava katılım sağlamıştım. Sınava katıldım ama doğal olarak oldukça düşük bir puan aldım.
Bunun üstüne 1 sene dershanede eğitim görerek o şekilde tekrardan üniversite sınavına giriş sağlamak istedim. Üniversiteye 1 sene dershane ortamında hazırlandıktan sonra tekrar sınava girdim. Ancak, meslek lisesinde okuyor olmanın dezavantajını yine burada da gördüğümü söyleyebilirim. Çünkü normal liselere göre ya da Anadolu ve fen liselerine göre matematik konusunda bayağı bir geride kalıyorsunuz. Özellikle temeliniz de yok ise. Ancak, bunun aksine biyoloji, kimya gibi derslerde orta düzeyde başarılıydım. İşin Türkçe kısmında ise oldukça başarılı olduğumu ve sınavda 31 netim olduğunu söyleyebilirim.
Üniversite sınavlarına girdikten sonra benim için en uygun puan olarak eşit olarak türünde puanlar olmuştu. Eşit ağırlıktan 250 civarı bir puan elde etmiştim ve bu sayede devlet üniversitelerine girişimin zor olacağını düşünerekten üniversite tercihlerinin zamanı geldiğinde tercihimi genel olarak İstanbul’da bulunan özel üniversitelerden kullandım. Aynı zamanda hangi bölümü tercih edeceğimle ilgili olarak geniş çaplı bir araştırma yapmaya başladım. Tanıdığım kişilerinde tecrübelerinden yararlanarak onların görüşlerini almaya başladım.
Yaptığım araştırmalar doğrultusunda ise oldukça yeni bir sektör olan ve yeni yeni gelişmeye başlamış olan bir bölüm olması nedeni ile tercihimi Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünden yana kullanmış oldum.
Tercihimi bu bölüm doğrultusunda İstanbul’da bulunan özel üniversitelere yönelik olarak gerçekleştirdim. Daha sonra tercihler açıkladığında ise Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünü %75 burslu olarak kazanmış oldum.
Nişantaşı Üniversitesi’ne Ödediğim Eğitim Ücreti
Ücret konusunda şunu söylemeliyim ki Nişantaşı Üniversitesi’ne giriş sağladığım ilk yıl 9.153 TL olan ücret yıllar geçtikçe artmaya başladı ve şuanda son senemde iken fiyat yaklaşık olarak 13.000 TL civarlarında seyrediyor.
Bu benim kendi bölümüm için ödediğim yıllık eğitim ücreti. Eğitim ücretleri bölümden bölüme değişkenlik göstermektedir. Üniversitenin sitesinden her bölüm için güncel eğitim ücretini öğrenebilirsiniz.
Nişantaşı Üniversitesi’nde İlk Yılım
Her neyse gelelim ilk giriş sağladığım yıla. Benim giriş sağladığım ilk yıl itibari ile hazırlık okulu mecburiydi. Yani bölüme giriş yapmadan bir önceki yıl hazırlık dönemin de İngilizce eğitim görmek zorunluluktu. Ancak bu zorunluluk yine şuanda günümüzde Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünde zorunlu değil yani zorunluluk kaldırılmış durumda.
Hazırlık okulunun bana yabancı dil anlamında ne kattığına değinecek olursak sadece İngilizce gelişimim için %10’luk bir avantaj olduğunu söyleyebilirim. Bunun haricinde ne profesyonel olarak yazabilir ne de konuşabilirsiniz. İnternet yolu ile İngilizce şarkılar, yayınlar vb. aktiviteler bile hazırlık okulundan daha faydalı oldu benim için. Zaten hazırlık okulu benim için bildiklerimi tekrarlamak anlamında bir yer edinmiş oldu.
Hazırlık okuluna katıldığım ilk sene de çeşitli kişilerle kaynaşma fırsatım oldu. Ancak ilk sene olması dolayısı ile insanların ve sizlerin çekingenlikleri illa ki olabiliyor. Ancak yine de ilk senenin vermiş olduğu bir rahatlık olabiliyor. Bunun yanı sıra hazırlık okulunda haftanın 5 günü dersler oluyor. Genelde sabah 09:30’da başlayan dersler öğlen sona eriyor. Ancak hazırlık sınıflarındaki derslerin oldukça eğlenceli geçtiğini söylemekte fayda var.
Nişantaşı Üniversitesi’nde Aldığım Dersler
Gelelim Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünde ilk seneme. Hazırlık sınıfını tamamladıktan sonra bölümümde 1. Yılım genel dersleri görmekle geçti. Genel den kastımız ise Ekonomiye Giriş, Hukuka Giriş, İngilizce 1, İşletmeye Giriş ve Genel Muhasebe gibi giriş dersleri. Bu dersler genelde ilk sene de büyük önem teşkil etmektedir. Çünkü ilk sene kalacağınız dersler okul hayatınızın geri kalanında size büyük zorluklar çıkarabilmektedir. Nitekim bende de öyle olmuş oldu. Çünkü dersleri yeteri kadar önemsemiyordum ve kolaylıkla geçebileceğimi düşünüyordum. Sonucunda ise dönem içerisinde almış olduğum 8 adet dersin 5 tanesinden kalmak.
1. Yılın 2. Döneminde ise yavaş yavaş bölümle alakalı derslere giriş yaptık. Bu ders ise Uluslararası Ticarete Giriş adı altında verilen bir ders. İlk sene yavaş yavaş bölüme alışmak derken sonraki senelerde ise bölümle alakalı dersler daha fazla işlenmeye başlandı. 2. Ve 3. Sene de bölümle alakalı olarak genel olarak işlediğimiz dersler slayt üzerinden olmaktaydı. Bu slaytlar genel olarak derslere katılım sağlamayan öğrenciler için ise bölümün grup WhatsApp adresinden paylaşılıyordu. Bu da benim gibi derslere çok fazla katılmayan öğrenciler için oldukça fazla kolaylık sağlayabildiğini söyleyebilirim.
Nişantaşı Üniversitesi Seçmeli Yabancı Dil ve Sınav Sistemi
Bunun haricin de İngilizce dersinin yanı sıra Rusça, İspanyolca ve Almanca gibi dillerin tercihinde bulunabilirsiniz. Özellikle bu bölüm için İngilizcenin yanında ekstra bir hatta iki dil bilinmesi neredeyse zorunlu hale geliyor. Ben İspanyolca ve Rusça tercihinde bulunmuştum. Ancak hafta yalnızca toplamda 2 şer saat ders görülmekteydi. Bu da yeni bir dil öğrenmek isteyen bireyler için oldukça az bir süre olmaktadır.
Nişantaşı Üniversitesi’nde kredili sistem olduğundan geçemediğiniz dersler olursa bir sonraki dönem ya da sene içerisinde aynı dersi tekrar alıyorsunuz. Bölümümün ilk üç sene içerisinde derslerde 1 vize ve 1 final olmak üzere sene içerisinde bir dersten 2 sınav oluyordu. Ancak şuanda ben 4. Sınıfta bulunuyorken 2 vize ve 1 final şartı getirildi.
Bunun yanında derslerden geçebilmek için çan adlı sistem bulunuyordu ve genel olarak bölümün not ortalamasına göre geçip ya da kalmayı belirleyen bir sistemdi. Ancak şuanda çan sistemi de kaldırıldı ve geçme notu olarak 60 notu belirlendi.
Nişantaşı Üniversitesi’ndeki Sosyal Olanaklar, Kampüs
Derslerin yanı sıra kampüsten bahsedelim. Şuanda kampüs olarak Maslak 1453 kullanılmaktadır. Kampüsün içerisinde Migros gibi bir marketten tutunda Starbucks, Simit Sarayı, Bizim Mutfak vb. bir çok oturulacak ve yemek yenebilecek mekan bulunuyor. Bu saydıklarım haricinde daha birçok avantajı mevcut.
Kampüs ve olanaklar bakımından oldukça yeterli bir okul olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunun yanında sosyal hayata gelince Nişantaşı Üniversitesi’nin oldukça yüzeysel bir okul olduğunu söyleyebilirim. Genel olarak dershaneden bile kötü bir kaynaşma ortamı olduğunu düşünüyorum. Çünkü samimiyetler çok fazla lisedeki gibi değil. Ayrıca okulda kaynaştığınız ortamdan okul dışı hiçbir samimiyet göremeyebilirsiniz yani okuldan çıkınca samimiyet bitiyor gibi düşünün. Ayrıca sınavlar tekrar başladığında artan samimiyeti görebilirsiniz.
Nişantaşı Üniversitesi Yorumlarım ve Tavsiyelerim
Genel olarak toparlayacak olursam Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü oldukça gelişen ve faaliyetleri fazla olan bir bölüm. Ancak, bu yine kişinin kendi hevesinden ve kendini geliştirmesinden geçiyor. Eğer siz ilerde ben gerçekten bu işi yapacağım ve bu sektörde ilerleyeceğim diyorsanız bu bölüm tam size göre önü açık bir bölüm. Ancak Nişantaşı Üniversitesi sizin için doğru bir tercih olur mu orası size kalmış. Ben muhtemelen tekrardan bir tercih yapmış olsaydım bu okulu seçmezdim fakat tercih yine de sizlerin. Belki de sosyal ortamlar aktiviteler ve okulda bulunan imkanlar sizi tatmin edecektir. Bu konuda net bir şey söyleyemem fakat deneyimlediğim ve hala da içerisinde bulunduğum okul dolayısıyla yaşadıklarımı bu şekilde sizler ile paylaşmak istedim.