Anlatacağım şeyler, kesinlikle öğrenci arkadaşlarımızın kaçırmaması gereken konulardan birisidir. Ben Elazığ Fırat Üniversitesi Rekreasyon bölümü öğrencisiyim. Yaklaşık 2 senedir buradayım ve arkadaşlarımla beraber kirada oturuyoruz. Yeni üniversite kazanmış arkadaşlarımız, genellikle öğrenci evi ve yurt arasında gidip gelirler. Bende aklında “Üniversitede yurt mu öğrenci evi mi?” sorusu aklında olan sizlerle bu konudan bahsedeceğim.
Başlıklar
Yurt Deneyimim
Beden eğitimi sınavlarına hazırlandığım dönemde Sivas’ta ilk sınavıma girmiştim. Orada tanıdığım yoktu ve yaklaşık 5-6 gün kalmam gerekecekti. Ben de üniversitenin içerisinde bir yurtta yerimi hazırladım.
İlk gittiğimde tek başımaydım fakat sonrasında yeni arkadaşlar da odaya katıldılar. Lakin kimseyi tanımadığım ve yurt ortamına alışkın olmadığım için kendimi her fırsatta dışarıya atmak istiyordum. Yurt ortamında daralıyordum ve kaldığım her saniye neredeyse sinir krizi geçiriyordum.
Tabii ki bu durum yurdun konumundan, şehrin hava durumundan gelen bir şey de olabilirdi. Sonuçta sizler de aynı durumu yaşayacaksınız diye bir şey söz konusu olmuyor.
Eve Çıkmak İçin Hazırlık
Üniversiteyi kazandığım vakitlerde, babama eve çıkmak istediğimi söyledim. Çünkü okulu çocukluk arkadaşımla kazanmıştım ve bildiğim bir insanla eve çıkacaktım.
Bu konuda aşırı rahattım çünkü arkadaşımla hem iyi anlaşıyorduk, hem de birbirimizi gayet iyi tanıyorduk. Yurt ortamında ikimiz de kalamazdık.
Babam da bu söylemime karşılık önce şehri ve ortamı öğrenmemiz gerektiğini söyledi. Bu süreçte de yurtta kalmamız için bir öneride bulundu. Biz de arkadaşımla görüştük ve yurt ortamını asla kabul etmedik.
Öğrenci Evi Arayışı ve Hazırlıklar
Okulun başlamasına yakın ev aramaya başladık. Arkadaşım daha önce Elazığ’da yaşadığı için orada bağlantıları vardı ve tanıdıklar yoluyla haber yollamıştık.
Okulun başlama zamanlarına yakın aradığımız evi bir türlü bulamadık. Hal böyle olunca arkadaşım Elazığ’a gitti ve bu durumla yakından ilgileneceğini belirtti. Zaten memleketimizle Elazığ arası yaklaşık 1 saat sürüyor.
Arkadaşım oraya ulaştıktan sonra bana ev bulduğunu ve evin resimlerini atacağını söyledi, ben de beklemeye başladım.
Ardından evin resimlerine baktım ve bu evi tut dedim. Çünkü fazla zamanımız kalmamıştı ve okula gittiğimizde başımızı sokacak bir yerimizi olmayacaktı. Arkadaşım evi tuttu ve ertesi gün eşyaları tanıdık bir abimizin arabasına yükleyerek gittik. Eşyaları saat gece 2 gibi eve boşalttık ve ertesi gün ailelerimizle gelip düzenleyecektik.
Eşyalarımızı bıraktıktan sonra yorgun bir şekilde memlekete geldik ve erkenden uyuduk. Sabah olduğunda da kendi aracımızla evi dizmeye gittik. Herkes bir işin ucundan tuttu ve temizlikle eşyaların dizimi kısa sürede bitti.
Sonra ailelerimiz gittiler ve biz ikimiz kaldık. İnsan bu andan itibaren büyük boşluk yaşıyor arkadaşlar. Bunu yurtta kalsanız bile yaşarsınız fakat emin olun fazla sürmüyor.
İlk dönemlerde hemen okul bitse de evime gitsem diye düşünürsünüz, sonra inanın gitmek bile istemezsiniz. Tamamen alışkanlık meselesi diyebilirim.
Öğrenci Evi Tecrübem ve Tavsiyelerim
Arkadaşımla o yıl ikimiz beraber aynı evde devam ettik. O yemekleri yapıyordu ben de bulaşıkları yıkıyordum. Yurt gibi değildi evimiz. Kaçta girdin, kaçta çıktın veya nereden geliyorsun diye sorunlar olmuyordu. İstediğin gibi evine gidip geliyor, misafirini bile alıp getirebiliyordum.
Arkadaşımla 1 yıl devam ettikten sonra eve yeni arkadaşlar almak istedik. Ev yaklaşık 4 kişilikti. Sonra Malatya’dan iki arkadaşımızı getirdik fakat her şeyde bilmişlik yaptıkları için onları anında evden çıkarmak zorunda kaldık.
Şimdi ise yine dört kişiyiz arkadaşlar. Kimse kimsenin durumuna karışmadıktan sonra, her şey düzenli olduktan sonra emin olun ev yaşamı, yurt yaşamına göre çok çok iyi.
Eğer sizin de güvendiğiniz insanlar varsa, uygun bir şehirdeyseniz hiç düşünmeden eve çıkın. Durum sizi zorlayacak ise ilk yıl yurtta da kalabilirsiniz. Hem şehri tanırsınız, hem arkadaşlarınızı edinerek tanımaya başlarsınız. Daha sonra aklınıza yatarsa eve çıkabilirsiniz.
Umarım “Üniversitede Yurt mu Öğrenci Evi mi?” sorunuza cevap bulabilmeniz için yardımcı olabilmişimdir.