Heralde 90’lı yıllarda yaşamış herkes bir kez o muhteşem gazozların tadına bakmıştır. O dönemle köşe başındaki bakkallar bulunan gazozlar şimdilerde gazoz dükkanlarında-cafelerinde kendine yer buluyor.
İstanbul’da bu şekilde çok sayıda gazoz dükkanı bulunuyor. Bu dükkanlarda 90’larda yer almış gazozların hemen hemen hepsini bulup satın alabilirsiniz.
Süleymaniye Gazoz Cafe de İstanbul’daki bu gazoz dükkanlarından bir tanesi. Bir hafta sonu İstanbul Süleymaniye Gazoz Cafe’yi ziyaret eden ve bizlerle Süleymaniye Gazoz Cafe’ye nasıl gittiğini, orada hangi gazozların yer aldığı konularındaki tecrübelerini paylaşan İsmail V.’nin tecrübesini dinleyelim:
Süleymaniye Gazoz Cafe Tecrübelerim
Gazoz, geçmiş yılların vazgeçilmez modasıdır. 15-20 yıl önceleri durmadan gazoz alır ve içerdik. Farklı türleri vardı; elmalısı, limonlusu, sadelisi.. Gazoz seviyorsanız şanslısınız demektir.
İstanbulda’ki Gazoz Dükkanları
İstanbul’da bilindiği üzere 3 tane nostaljiyi yaşatmaya çalışan gazozcu var. Bunlar sırayla; Süleymaniye Gazzoz, Vefa Gazozcusu ve Sevda Gazozcusu’dur. Hepsi de Avrupa yakasında bulunmaktadır.
Süleymaniye Gazzoz Cafe’ye Nasıl Gidilir?
Geçenlerde niyet ettim ve gitmeye karar verdim. 3 farklı gazozcudan bir tanesine gidip eskiyi anacaktım. Anadolu yakasında oturduğum için ilk öncelikle en yakını seçtim: Süleymaniye Gazzoz Cafe
Süleymaniye Gazzoz Cafe, Süleymaniye mahallesinde bulunduğu için ismini buradan alıyor. Anadolu Yakasından ilk öncelikle denizi olan Kadıköy’e veya Üsküdar’a geçecektim. Ben Üsküdar’dan hızlıca giderim diye Üsküdar’ı seçtim.
Eminönü’nde vapurdan indim ve vefa tarafına doğru yürüdüm. Galata Köprüsünü de geçince Rüstem Paşa Camii’sinin yanındaki caddeden yukarıya doğru çıkmaya başladım. İleride rengarenk şemsiyelerle donatılmış bir merdivene çıktım. Hemen sol tarafında kalıyor. Hatta meşhur Kubbbe-i Aşk kafesinin de altında bulunuyor.
Süleymaniye Gazzoz Cafe’de Hangi Gazozlar Bulunuyor?
İçeriye girince ilk öncelikle şaşırdım çünkü çok güzeldi ve her yerde bu kadar fazla çeşit olan gazoz bulamıyorsunuz. İçeride raflarda yaklaşık 100 farklı gazoz bulunuyordu. 5 tane gazoz adı altındaki soğuk depolarında ağzına kadar dolu gazoz vardı. Hem eski nesil Elvan, Denizli, Beyoğlu,Bodrum,Karşıyaka,Niğde gibi gazozlar vardı hem de yeni nesil Çamlıca, Uludağ gazozları yerlerini almıştı. Gazozlarda ejder meyvelisinden sadesine kadar farklı tatlar da bulunmaktaydı.
Ne seçeceğime ilk başta karar veremedim. Sonra Beyoğlu’nun sadelisinde karar kıldım. Bir de Zafer Gazoz aldım. İçeride bulunan abiden açacak istedim önüme eskilerden kalmış açacaklar getirerek beni mest etti. Abiyle konuşurken oturaklarda oturuyordum. Laf lafı açtı ve o ara bir gazozu bitirmiştim.Ödemeyi yapacaktım kasa gibi bölüme doğru yöneldim. Kasanın yan tarafında 90’lardan kalma abur cuburlar vardı; leblebi tozu, sulugöz, ağızda patlayan şeker, turbo sakızlar…
2-3 farklı ürün aldım ve oldukça uygundu. Hatta şöyle söyleyebilirim. Gazozların tanesi 4 liraydı. Abur cuburlar ise 1 liradan daha düşüktü.
Her zaman alamayacağım bir şey olduğundan para konusunu hiç düşünmedim. Bıraktığı anılar gayet güzeldi. Nostaljik bir dükkan nostalji kokan gazozlar arasında kaybolmak istedim.