İcradan Araba Almak Mantıklı Mı? Caiz Mi?
İcradan Araba Almak,Nasıl Alınır, Almak Mantıklı Mı?
0

Araba sahibi olmak isteyenlerin önündeki alternatiflerden birisi icradan araba almaktır. İcradan araba nasıl alınır diye düşünenlere bu işin belirli bir süreçten oluştuğunu söylemek gerekir. İcradan Araba Almak Mantıklı Mı ve Caiz Mi sorularına yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

Ödenmeyen borçlardan dolayı bazı araçlara haciz işlemi uygulanması mümkün olmaktadır. Bu tür araçların otoparkta bekletilmesi söz konusudur. İcra daireleri, bir süre sonra söz konusu araçları elden çıkarmak adına satılığa çıkarır. İcradan araba almayı düşünenlerin söz konusu araçların satış ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Bu sayede, kısa yoldan hem de ucuz bir şekilde araç sahibi olan sayısız tüketici bulunmaktadır. Hatta, söz konusu eylemi gelir kapısı haline getirmiş kişiler mevcuttur.

Tüm vatandaşlar icradan araba alabilir. Ancak icradan araba alabilmek için birtakım ihalelere katılmak gereklidir.

İcradan Araba Almak Mantıklı Mı?

İcradan araba almayı düşünen kişilerin aklında icradan araba almak mantıklı mı sorusu bulunmaktadır. Çünkü, icradan araba almanın maddi ve manevi boyutları bulunmaktadır. İcra müdürlükleri; satış ihalesine katılmak isteyen kişilerden teminat talep ederler. Söz konusu teminat miktarının ihalenin bedeline göre değişiklik göstermesi mümkündür. İcralık arabaların bu ihalelerde piyasa değerinin çok altında bir rakama satışa sunulması söz konusu olmaktadır.

İcradan araba alım işlemi; her zaman en ucuz şekilde gerçekleşmez. İhaleye katılan kişiler, arabayı satın alma konusunda ısrarcı davrandıkları takdirde söz konusu satışın yüksek rakamlara gerçekleştirilmesi mümkündür. Buna ek olarak, her katılımcı, ihaleye katılım bedeli verdiği için ihaleyi kazanmak adına tüm teklifleri yapacaktır. Uygun şartlara sahip olan bir ihaleye katılma söz konusu olduğunda icradan araba almanın kesinlikle mantıklı olduğunu belirtmek gerekir.

İcradan Araba Almak Caiz Mi, Helal Mi?

İcradan araba alınır mı? diye düşünenler için bu eylemin manevi taraflarının bulunduğunu söylemek gerekir. İcralık olmuş bir kişinin arabasının normal değerinden düşük bir rakama satın alınması, söz konusu kişinin zor durumundan faydalanmak olarak algılanmaktadır. Çoğu kişi, icradan araba almayı başkasının ahını almak olarak yorumlamaktadır. Ancak, ortada yasalara aykırı olan hiçbir durum bulunmadığı için herhangi bir sorun bulunmaz.

İcradan araba almak caiz mi? sorusu olaya dini açıdan bakan kişilerin aklını kurcalamaktadır. Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre icradan alım yapmak helaldir.

İslam kurallarına göre satılan malı almak helaldir. İslami açıdan söz konusu yargıya varanların en büyük dayanağı Hz. Muhammed’in bir borçlunun iflasına karar vermesi ve onun mallarına haciz koydurup sattırmasıdır. Hz. Muhammed; satıştan elde edilen parayı adil bir şekilde dağıtarak toplumsal adaleti sağlamıştır.

Aynı şekilde, Hz. Ömer’in de borçlunun mallarına haciz koydurup sattırdığı ve söz konusu parayı alacaklılara dağıttığı bilinmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Gümrükten Araba Almak: Alınır Mı? Nasıl Alınır?

Sonuç olarak, icradan araba almak isteyenlerin dini ve ahlaki açıdan endişelenmesine gerek yoktur. İstenilen belgelere ve teminat bedeline sahip oldukları takdirde icradan araba almaya hak kazanabilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir