Boyun düzleşmesinin diğer adı; servikal lordoz düzleşmesi olarak bilinmektedir. Teknolojinin gelişmesinden dolayı insanlar hem günlük hem de iş hayatlarında bilgisayar ve telefon ekranına bakmak zorunda kalmaktadırlar. Bu durum, insanların hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmasını sağlamaktadır. Boyun düzleşmesi nedir diye merak edenlere boynun kendine özgü kıvrımını kaybetmesinden dolayı bu sorunun meydana geldiğini belirtmek gerekir. Boyun düzleşmesini engellemek adına insanların sürekli olarak egzersiz yapması ve hayat standartlarını değiştirmesi gerekmektedir.
Başlıklar
Boyun Düzleşmesi Nedir?
Omurgayı meydana getiren 33 omurun yedi tanesi boyun bölgesinde bulunmaktadır. Sağlıklı insanların omurgası kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Bir insanın belinin olması gerekenden daha çukur olduğu hallere lordoz, sırtının daha çıkıntılı olduğu durumlara ise kifoz adı verilmektedir. Bu bağlamda, servikal lordoz; boynun normal kıvrımını ifade eden bir terimdir. Servikal lordoz düzleşmesinde C şekline sahip olan bu kıvrımın düzleşmesi söz konusu olmaktadır. Bu vakanın daha da ilerlemesi halinde ters yöne doğru çıkıntı meydana gelmektedir.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi belirtileri; bir hayli fazladır. Ancak, en yaygın belirtinin kas ağrısı olduğunu ifade etmeliyiz. Omurganın anormal bir şekilde kıvrılması halinde kasların farklı yönlere doğru çekilmesi yüzünden kasılma ve spazmların meydana gelmesi söz konusudur. Servikal lordozu bulunan kişilerde bu ağrı; boyuna, omuzlara ve bele kadar uzanmaktadır. Kollarda ve bacaklarda uyuşmada belirtiler arasında görülmektedir.
Belirtilerin her insanda aynı olmadığını ifade etmek gerekir. Boyun ağrısı, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtilerin ortaya çıkması mümkündür. Ancak, bazı insanlarda neredeyse hiçbir belirtinin olmadığını eklemek gerekir. Buna ek olarak, ağrısı olmayan insanların fiziksel aktivite gerçekleştirirken zorlanmasına rastlanmaktadır. Bunun dışında, uyuşma, karıncalanma, zayıflık, kas kontrolünün sağlanmasında zorlanma yaşanması, mesane kontrolünün yaşanmasında zorluklar gibi belirtilerin var olduğu hallerde, kişinin vakit kaybetmeden bir doktora görünmesi gerekmektedir. Sıkışmış bir sinir gibi çok daha ciddi bir vakanın belirtileri söz konusu olabilir.
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse ne olur diye merak edenlere bu sorunun çok daha ciddi sıkıntılara yol açabileceğini söylemek gerekir. Anormal bir boyun eğriliğinin ciddiye alınmadığı durumlarda kişinin kaza geçirmeye daha yatkın olması söz konusu olacaktır. Kollarda ve bacaklarda güç kaybı yaşanabilir. Kayma, düşme, sakatlanma gibi vakalar yaşanabilir. Omurgası güçlü insanları rahatsız etmeyecek bir duruşun, bozuk duruşlu bir insanda uzun vadeli hasarlara yol açacağını belirtmek gerekir. Ayrıca boyun düzleşmesi ilerleyen zamanlarda boyun fıtığına sebebiyet verebilir.
Boyun Düzleşmesi Egzersizleri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi egzersizleri sayesinde bu sorunu yaşayan kişilerin tedavi süreçlerini doğru yönetmeleri gündeme gelecektir. Bu egzersizler sayesinde boyun kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Bu egzersizlerden bahsetmek gerekirse;
- Servikal Fleksiyon ve Uzatma Egzersizi: Bulunduğunuz her ortamda bu egzersizi yapabilirsiniz. Çenenizi içeri sokmalı ve göğsünüze dokundurmaya çalışmalısınız. Bu noktada, çenenizi hafifçe öne getirmeniz gerekmektedir. Bu noktadan sonra, boynunuzu olabildiğince geriye doğru eğmeli ve bükmelisiniz. Bu egzersizi, günde en az beş kere yaptığınız takdirde faydasını göreceksiniz.
- Boyun Çekiş Egzersizi: Boynunuzu hafifçe uzatmalısınız. Ancak, bu hareketten en iyi sonucu almak için fizyoterapistten destek almanız şarttır.
- Servikal Rotasyon Egzersizi: Çenenizle omuzlarınıza dokunmaya çalışırken bir yandan da boynunuzu mümkün olduğunca sağa çevirmelisiniz. Ardından, aynı hareketi, sol tarafınız için yapmalısınız.
Boyun Düzleşmesi Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bitkisel tedavi yöntemleri sayesinde kısa zamanda bu soruna etkili çözümler bulabilirsiniz.
- Boynunuza masaj yapmak için nane, zeytin, fesleğen, lavanta ve servi yağlarından oluşan bir karışım hazırlamalısınız. Bu karışımı, boynunuza masaj yaparak sürmelisiniz.
- Akupunktur tedavisinin de boyun düzleşmesi için etkili olduğunu ifade etmek gerekir.
- Boyun bölgenizde ağrıyan kısmı tespit ettikten sonra bu bölgeye buz şoku uygulamanız doğru bir yöntem olacaktır.
- Son olarak, magnezyum ve sülfat bakımından zengin olan epsom tuzunu boyun ağrılarınız için kullanabilirsiniz.
Tüm bu yöntemleri kullanan insanların aklında boyun düzleşmesi eski haline gelir mi sorusu bulunmaktadır. Boyun düzleşmesinin tedavisi mümkündür. Fizik tedavi desteği ve belirli egzersizleri gün içinde yaparak bu sorunu atlatabilirsiniz.
Buna ek olarak boyun düzleşmesi yastık önerisi almak isteyenlere ortopedik yastıklardan yana tercih yapmaları gerektiğini belirtmek gerekir. Ortopedik yastıklarla boyun ağrılarınızı nispeten rahatlatabilirsiniz.
Hepsiburada gibi sitelerde satılan ortopedik yastık- visco yastık kategorilerine göz atmalısınız. Aşağıdaki yastıları boyun tedavisi sorunu bulunanlar için tavsiye edebilirim:
- Tempur Millennium Yastik : Fiyatı 700 TL civarlarında
- Yataş VISCO THERAPY : Fiyatı 100-120 TL civarlarında
- Othello Medica Medi Spring Yastık : Fiyatı 250 TL civarlarında
- Visco Foam Bamboo Boyun Destekli Ortopedik Yastık: Fiyatı 60 TL civarlarında
Sonuç olarak, tüm bu tavsiyeleri uyguladığınız takdirde boyun düzleşmesi sorunundan kurtulabilirsiniz.